Cursus

PANORAMA OOST-EUROPA

(De Bilt, najaar 2022)

Lange tijd, tot aan de 19e eeuw, werd de Europese (klassieke) muziekcultuur gedomineerd door componisten uit vooral Italië, de Duitse landen en Frankrijk. Daar werkte een groot aantal van de beste toonmeesters die de koers van de muziekgeschiedenis bepaalden.

Vanaf de 19e eeuw voegden zich daar landen in het oosten van ons continent bij die schitterende steentjes gingen bijdragen aan de muziekhistorische canon.

De cursus ‘Panorama Oost-Europa’ belooft een muzikale rondgang (én ontdekkingstocht) door Polen, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne, Bulgarije, Georgië en Rusland. Dit levert een fascinerend en kleurrijk panorama op langs steden als Warschau, Praag, Boedapest, Kyiv en Petersburg waar inmiddels befaamde componisten als Chopin, Janacek, Bartok en Prokofjev werkten maar ook ten onrechte minder bekende meesters als de Poolse Bacewicz, de Tsjech Fischer, de Georgiër Kancheli, de Oekraïener Silvestrov of de Rus Mosolov. Daarbij zal het o.a. gaan over zowel de verwantschap met de West-Europese muziekcultuur als over de eigenheid in de oostelijke landen. Een van de rode draden daarbij zijn composities voor de cello, onder het kopje ‘De zang van de ziel’, ontroerende getuigenissen van schoonheid en menselijkheid.

 


Praktische zaken

Aantal lessen: 10
Kosten: € 170,-

Inschrijfformulier Cursussen


DE BILT

VEG-gebouw, Nieuwstraat 47, 
Groep1: maandag 13.00 - 15.00 uur
Groep2: maandag 15.15 - 17.15 uur
26-09 t/m 05-12-2022 (m.u.v. 24-10)