Lezingencyclus Passie & Pasen

Lezing 1: Via Crucis (div. componisten)

Een verrassende muzikale tocht naar Goede Vrijdag

De kruisweg van Christus naar Golgotha is muzikaal vooral bekend geworden door de zetting van Bach van de woorden van Mattheüs en Johannes.
Als alternatief zullen we in deze lezing de schijnwerper richten op kortere composities die tezamen op indrukwekkende wijze het iconische lijdensverhaal vertellen. Zo ontstaat een mozaïek van werken uit o.a. Apulië, Parijs, Mantua, Salzburg, Corsica en Venetië, van indringende solo- tot impressionistische koorzang naast instrumentale zettingen. 


Lezing 2: Haydn - Stabat Mater

Een aangrijpende, klassieke zetting van de tijdloze tekst

De 13e eeuwse tekst over Maria’s smart bij het kruis is een vaste waarde geworden in de lijdenstijd. Dit geldt helaas en volkomen onterecht nog niet voor Haydns zetting van deze tijdloze tekst; deze is van begin tot eind een voltreffer die bewijst dat de jonge componist al in staat was een grootschalig werk voor solisten, koor en orkest te schrijven. Tekst en muziek vormen een overtuigende eenheid en Haydns lyrische en dramatische talenten komen al onmiskenbaar naar voren in de aria’s en koren.

Tijdens de lezing zullen a.d.h.v. een heldere uitwerking diverse facetten van dit meesterwerk naar voren komen. 

 

Lezing 3: Bach - Paasoratorium

Veel feestelijker kan de lente niet beginnen...

Door de enorme populariteit van Bachs Passies heeft zijn Paasoratorium nooit de ruimte gekregen van zijn Weihnachtsoratorium. Toch vormt het eerstgenoemde werk een logisch vervolg op het lijdensverhaal als licht na duisternis: het verhaal van Christus’ lot stopt immers niet met de graflegging. In deze lezing staat het feestelijke Osteroratorium centraal, een rijp werk van de Leipziger Bach; dit opus wordt voorafgegaan door een vroege Paascantate van de meester. Beide werken tonen na de aangrijpende passies Bachs enorme reikwijdte qua orkestratie, vorm en expressieve kracht. 

 


 Lezingen 'op de plank' 

Praktische zaken

Keuze uit 1, 2 of 3 lezingen


Kosten:
per lezing: € 18,-
3 lezingen: € 50,-

 

DORDRECHT

Europazaal Baptistengemeente
Vrieseweg 64

Woensdag van 13.30 tot 15.30 uur
21 en 28 maart, 4 april 2018

BILTHOVEN

Zuiderkapel
Boslaan 3

Vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur
16 en 23 maart, 6 april 2018

Inschrijfformulier lezingen