Door het Romantische hart van Europa II

Praag, Brno, Boedapest en Wenen

In deze cursus beluisteren we hoe in bovengenoemde periode, sterk onder invloed van de Duitse Romantiek, het muzikale klimaat in Tsjechië (Bohemen en Moravië) en Hongarije zich ontwikkelde. Door de staatkundige eenheid van het Habsburgse Rijk was er al vanouds een onderlinge uitwisseling van componisten en musici tussen steden als Praag, Brno, Boedapest en Wenen.

Tsjechische en Hongaarse componisten ontdekten door hun (romantische) oriëntatie op het verleden en hun trektochten door rurale dreven een eigen volksmuzikale schat van eeuwen her en wendden deze aan om tot een meer nationale muziek te komen met een eigen couleur locale. Tegelijkertijd goten de meest vooraanstaande toonmeesters hun composities in ‘westerse’ vormen als het strijkkwartet en de symfonie.

In navolging van de (vroeg-)romantische componisten zouden persoonlijke ervaringen een voorname inspiratiebron blijven, getuige titels als ‘Uit mijn leven’ (Bedrich Smetana) en ‘Onze avonden’ (Leos Janacék). De Tsjech Antonin Dvorák ontwikkelde zich tot een van de grote romantische componisten die op overtuigende wijze inmiddels klassieke instrumentale vormen van een kloppend Slavisch hart voorzag. Via een miniportret van deze grote componist komen diverse stilistische verbanden naar voren.

In Hongarije was het met name Belá Bártok die de nationale muzikale erfenis onderzocht en aanwendde in eigen composities waarmee het Europese palet verder werd verrijkt.

Cultuurcentrum Wenen zou ook in de 2e helft van de 19e eeuw een prominente rol blijven spelen: Johannes Brahms werd er gevierd als kampioen van de absolute muziek tegenover de ‘Wagneriaan’ Anton Bruckner en de componisten van programmatische muziek.

In de persoon van Gustav Mahler mondde de Romantiek uit in haar grootse slot: hij belichaamde de rijkdom van de Midden-Europese cultuur: geboren in Moravië en werkzaam in steden als Boedapest, Praag, Leipzig en Wenen; de in de Romantiek bepalende oriëntaties als natuur, geschiedenis, literatuur, het persoonlijke en religie vonden allemaal hun plaats in zijn oeuvre. 

 

C.D. Friedrich: Riesengebirge (Tsjechië)

 

Praktische zaken

Aantal lessen: 12
Kosten: € 170,- *

DE BILT

VEG-Gebouw, 
Nieuwstraat 47

Groep I
Maandag van 13.00 tot 15.00

Groep II
Maandag van 15.00 tot 17.00

Data
28 jan. t/m 29 apr. 2019, (m.u.v. 25 feb. en 22 apr.)

BILTHOVEN

Zuiderkapel, 
Boslaan 3

Tijd
Donderdag van 10.00 tot 12.00

Data
31 jan. t/m 25 apr. 2019, (m.u.v. 28 feb.)

Inschrijfformulier Cursussen

(*) Schrijft u zich in voor beide cursussen, dan is de totale prijs € 295,- i.p.v. € 340,-. Betaling in 2 termijnen mogelijk.