Lezingen 'Vrouwelijke componisten' - Dordrecht

Lezing 1 
ROND HENRIËTTE BOSMANS’
Meesterwerken uit Nederland en Frankrijk

De componiste Henriëtte Bosmans geldt als een van de belangrijkste Nederlandse toondichters uit de 20e eeuw. Toch is ook zij, zoals veel van haar vrouwelijke collega’s, in de marge van de muziekgeschiedenis terecht gekomen. Deze lezing wil haar werk en haar positie in het Nederlandse muziekleven weer centraal stellen. Tevens zal aandacht worden besteed aan drie vooraanstaande Franse collega’s, Lili en Nadia Boulanger en Germaine Tailleferre.

 

Lezing 2 
‘ROND SOFIA GOEBAIDOELINA’
Meesterwerken uit Oost-Europa

Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989, ontdekte het Westen verborgen gebleven componisten uit Oost-Europa. De meest opvallende was en is Sofia Goebaidoelina uit de Tataarse Republiek. Haar muziek heeft een grote zeggingskracht en raakt de luisteraar dankzij een sterk eigen karakter en bijzondere spiritualiteit.
In deze lezing ook aandacht voor de Poolse componiste Grazyna Bacewicz en voor Franghiz Ali-Zadeh uit Azerbeidzjan.

 

Lezing 3 
‘TIJDGENOTEN’
Een bloemlezing

In vergelijking met vorige eeuwen zijn er vandaag de dag talloze vrouwen van overal die de wereld verrijken met muzikale composities. Sterker nog, er lijkt een explosie van creativiteit plaats te vinden. Steeds meer werken van vrouwelijke componisten worden uitgegeven en op vele podia uitgevoerd.
In deze lezing zal een gevarieerde bloemlezing te horen zijn uit het werk van onze tijdgenoten waardoor we een indruk kunnen krijgen van de huidige stand van zaken.

Praktische zaken

Kosten: € 20,- per lezing


DORDRECHT

Europazaal Baptistengemeente, 
Vrieseweg 64

Dinsdag van 13.30 tot 15.30

Lezing 1: 11 feb 2020
Lezing 2: 18 feb. 2020
Lezing 3: 03 mrt. 2020


 Inschrijfformulier

 

 

Vrouwelijke componisten