Passielezingen 2020

Lezing 1
‘STABAT MATER’

Het beeld van Maria bij het kruis is talloze malen vereeuwigd door vermaarde schilders. Ook componisten hebben zich laten gelden met inmiddels een lange rij composities op basis van de 13e eeuwse tekst ‘Stabat Mater dolorosa’. Hoe heeft deze aangrijpende tekst door de eeuwen heen componisten uit diverse stijlperiodes geïnspireerd? Daartoe staan in deze lezing zettingen centraal uit o.a. Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Corsica en Tsjechië.

 

Lezing 2
‘DE PASSIE VAN PÄRT’

De Estse componist Arvo Pärt zei ooit dat al zijn werken tot het genre van de passiemuziek behoren. Sinds zijn radicale ommekeer in de jaren 70 van modernist naar componist van eenvoud, spiritualiteit en tonaliteit, wordt hij wereldwijd bewonderd en uitgevoerd. Zijn muziek kan gelden als tegenwicht tegen een op hol geslagen wereld vol klankexplosies en overprikkeling.
In deze lezing komt een aantal kernwerken van Pärt aan bod die getuigen van zijn adagium dat ‘muziek er is om stilte te omringen’.

 

 Lezing 3
‘DE ROUTE NAAR DE MATTHÄUS PASSION’

Bachs vermaarde Passie naar Mattheüs is uiteraard niet uit de lucht komen vallen en neemt dan ook geen geïsoleerde positie in binnen zijn immense oeuvre. Wanneer deze Passie (waarschijnlijk) op Goede Vrijdag 1727 in Leipzig in première gaat, heeft Bach al een enorme vracht aan ervaring op het gebied van kerkmuziek achter de rug. Reeds in Mühlhausen en Weimar hield hij zich intensief bezig met muzikale vormen als motet, cantate en aria om tot een ‘regulierte Kirchenmusik’ te komen.
In deze lezing volgen we Bachs spoor door een aantal werken centraal te stellen die liturgisch en stilistisch de weg bereiden naar de Grote Passie.

 

 

Praktische zaken

Kosten: € 20,- per lezing

DORDRECHT

Europazaal Baptistengemeente
Vrieseweg 64

Dinsdag 13.30 – 15.30 uur

Lezing 1: 10 maart 2020
Lezing 2: 17 maart 2020
Lezing 3: 24 maart 2020DE BILT

VEG-gebouw
Nieuwstraat 47

Woensdag 13.30 – 15.30 uur

Lezing 1: 18 maart 2020
Lezing 2: 25 maart 2020
Lezing 3: 8 april 2020

Inschrijfformulier lezingen

 

Dvorak, Pärt en Bach