MÚSICA DE ESPAÑA

Schatgraven in Terra Incognita

Van de Gouden Eeuw naar Spaans impressionisme

Na de eenwording van Spanje onder katholieke vlag, begon een periode van voorspoed dankzij enerzijds de veroveringen in Amerika en anderzijds het koppelen van het Spaanse vorstenhuis aan dat van de Habsburgers. Onder Karel V en Filips II ontstond een enorm rijk dat ook grote delen van Europa omspande. In de 16e en 17e eeuw was er sprake van een ‘Siglo de Oro’ (gouden eeuw). Deze term gold niet in de laatste plaats in artistieke zin: componisten als De Morales, De Victoria, schilders als Zurbaran, El Greco en Velasquez en schrijvers als Cervantes en De Vega zorgden voor een glorieuze hoogcultuur.

Aan bod komt de muziek aan de hoven van de Spaanse vorsten, zowel in Spanje, de Zuidelijke Nederlanden en Zuid-Italië. We openen daartoe enkele prachtige ‘cancionero’s’ (liedboeken) en beluisteren muzikale meesterwerken uit de Renaissance die geschreven werden voor diverse kathedralen in Spanje.

Dat Spanje voor velen is gekoppeld aan tokkelinstrumenten heeft te maken met de lange traditie van de ‘Ud (de Arabische luit), de vihuela en de gitaar. Deze instrumenten hebben in belangrijke mate de ontwikkeling van de instrumentale muziek op het Iberisch schiereiland bepaald. Ondertussen was Europees-Spaanse (barok)muziek ook doorgedrongen in Latijns-Amerikaanse landen en ging zij een bijzondere kruisbestuiving aan met Indiaanse en Afrikaanse muziektradities.

Gedurende de stijlperiodes van het classicisme en de romantiek hielden De Murcia, Y Coll, Soler, Arriaga en Sor de eer hoog, componisten die een grotere bekendheid verdienen.

Hun werken zullen gezelschap krijgen van composities van de in Spanje neergestreken Italianen Boccherini en Domenico Scarlatti.

Bijzondere aandacht verdient de kruisbestuiving tussen het Franse impressionisme en vooraanstaande Spaanse toonmeesters als Albéniz, Granados en De Falla.

Tot slot mogen 20e eeuwse meesters als Turina, Rodrigo en Mompou niet ontbreken als exponenten van de rijke en bijzondere Spaanse muziekgeschiedenis.

Aan bod komen o.a. de volgende onderwerpen:

  • Karel V en zijn Vlaamse Kapel
  • Het liedboek van de Hertog van Calabrië
  • Surrealistisch Spanje: El Greco
  • La Folia: Dwaasheid, Dans en Improvisatie
  • De Spaanse ‘Mozart’
  • Passiemuziek voor Cádiz
  • De Spaanse kleuren van Debussy en Ravel
  • Dromen in de Tuinen van Spanje 

 

Tuinen van Alcázar, Sevilla. Foto: John Patrick
Tuinen van Alcázar, Sevilla. Foto: John Patrick

Praktische zaken

Aantal lessen: 10
Kosten: € 160,-


DE BILT

VEG-gebouw, 
Nieuwstraat 47

Groep 1: ma 10.00 - 12.00
Groep 2: ma 13.00 - 15.00
Groep 3: ma 15.00 - 17.00

Data
03 feb. t/m 20 apr. 2020, (m.u.v. 24 feb en 13 apr.)


DORDRECHT 

Europazaal Baptistengemeente, 
Vrieseweg 64

Dinsdag 10.00 - 12.00 (VOL!)

Data
04 feb. t/m 14 apr. 2020, (m.u.v. 25 feb.)


BILTHOVEN

Zuiderkapel, 
Boslaan 3

Groep 1: do 10.00 - 12.00 (VOL!)

Groep 2: do 13.30 - 15.30

Data
06 feb. t/m 16 apr. 2020, (m.u.v. 27 feb.)


Inschrijfformulier