MÚSICA DE ESPAÑA 2

Schatgraven in Terra Incognita 2

Van Cádiz naar Barcelona

Na de eenwording van Spanje onder katholieke vlag, begon een periode van voorspoed dankzij enerzijds de veroveringen in Amerika en anderzijds het koppelen van het Bourgondische aan het Habsburgse Huis. Onder Karel V en Filips II ontstond een enorm rijk dat ook grote delen van Europa omspande en zorgde voor een ‘Siglo de Oro’ (gouden eeuw). Aan bod komt de muziek aan de hoven van de Spaanse vorsten, zowel in Spanje, de Zuidelijke Nederlanden en Zuid-Italië. We openen daartoe enkele prachtige ‘cancionero’s’ (liedboeken) en beluisteren muzikale meesterwerken uit de Renaissance die geschreven werden voor diverse kathedralen in Spanje.

Dat Spanje voor velen is gekoppeld aan tokkelinstrumenten heeft te maken met de lange traditie van de ‘Ud (de Arabische luit), de vihuela en de gitaar. Deze instrumenten hebben in belangrijke mate de ontwikkeling van de instrumentale muziek op het Iberisch schiereiland bepaald, o.a. in werken van De Ribayaz, Cabanilles en Sanz.

Ondertussen was Europees-Spaanse (barok)muziek ook doorgedrongen in Latijns-Amerikaanse landen en ging zij een bijzondere kruisbestuiving aan met inheemse muziektradities.

In de 18e eeuw klonken, naast werken van Spanjaarden als De Murcia, Y Coll en Soler, ook composities van de in Spanje neergestreken Italianen Boccherini en Domenico Scarlatti.

De 19e eeuw kreeg kleur door toonmeesters als Arriaga (de ‘Spaanse Mozart’) en gitaarwonder Sor.

Onze aandacht zal ook uitgaan naar de impressionistisch getinte muziek die in Spanje, mede onder invloed van het Franse Impressionisme, tot grote bloei zal komen via belangrijke werken van o.a. Albéniz, Granados en De Falla.

Aan bod komen o.a. de volgende onderwerpen:

  • Karel V en zijn Vlaamse Kapel
  • Het liedboek van de Hertog van Calabrië
  • Surrealistisch Spanje: El Greco
  • La Folia: Dwaasheid, Dans en Improvisatie
  • De Spaanse ‘Mozart’
  • Passiemuziek voor Cádiz
  • De Spaanse kleuren van Debussy en Ravel
  • Dromen in de Tuinen van Spanje 

 

Tuinen van Alcázar, Sevilla. Foto: John Patrick
Tuinen van Alcázar, Sevilla. Foto: John Patrick

Praktische zaken

Aantal lessen: 10
Kosten: € 160,-


DE BILT

VEG-gebouw, 
Nieuwstraat 47

Groep 1: ma van 10.00 tot 12.00
Groep 2: ma van 13.00 tot 15.00
Groep 3: ma van 15.00 tot 17.00

Data
03 feb. t/m 20 apr. 2020, (m.u.v. 24 feb en 13 apr.)


DORDRECHT (VOLGEBOEKT! *)

Europazaal Baptistengemeente, 
Vrieseweg 64

Dinsdag van 10.00 tot 12.00

Data
04 feb. t/m 14 apr. 2020, (m.u.v. 25 feb.)

(*) Heeft u interesse in deze volgeboekte cursus, dan kunt u zich aanmelden voor een wachtlijst door een mailtje te sturen naar info@musicadocet.nl.
Bij voldoende belangstelling kan eventueel vanaf februari 2020 een extra groep starten op dezelfde locatie op  dinsdagmiddag.


BILTHOVEN

Zuiderkapel, 
Boslaan 3

Groep 1: do van 10.00 tot 12.00
Groep 2: do van 13.30 tot 15.30

Data
06 feb. t/m 16 apr. 2020, (m.u.v. 27 feb.)


Inschrijfformulier