Lezingencyclus: Klassieke koorwerken

Lezingencyclus

KLASSIEKE KOORWERKEN

(Dordrecht, najaar 2022)

In deze lezingencyclus brengen we een aantal van de mooiste en belangrijkste koorwerken voor het voetlicht. De werken komen uit diverse landen en eeuwen en geven tegelijkertijd een mooi overzicht van diverse stijlperiodes.


Lezing 1
Claudio Monteverdi
VESPRO DELLA BEATA VERGINE (Mantova 1610)

Claudio Monteverdi liet in 1610 een enorme bundel muziek uitgeven in Mantova. Kern van deze collectie waren de zgn. ‘Mariavespers’, een verzameling composities die de koers van de muziek beslissend heeft veranderd, de Venetiaanse San Marco op zijn grondvesten deed schudden en inmiddels wordt gerekend tot de grootste schatten uit de muziekgeschiedenis.

In deze lezing richten we de schijnwerper op enkele delen uit deze spectaculaire bundel om te horen hoe en waarom deze muziek funderend is geweest voor verdere ontwikkelingen.


Lezing 2
Antonio Vivaldi
PEZZI SACRI VENEZIANI (Venetië, 1e helft 18e eeuw)

Vivaldi heeft lange tijd zijn naam en faam vooral te danken gehad aan zijn instrumentale concerti voor alle jaargetijden. Deze geboren en getogen Venetiaan was echter niet in de laatste plaats een componist van vocale werken: naast talloze opera’s componeerde hij ook schitterende liturgische muziek, geschreven voor de Chiesa della Pietà. Ravissante aria’s worden afgewisseld met dito koren, alles gekleed in kleurrijke instrumentaties, die prachtig de lichtschittering over de lagune weerspiegelen.


Lezing 3
Johann Sebastian Bach
MOTETTEN (Leipzig, 1e helft 18e eeuw)

Toen Bach besloot om als Thomaskantor te Leipzig motetten voor speciale gelegenheden te schrijven, was dit toendertijd al een archaïsche bezigheid: het motet, dit aanvankelijke a-capella koorwerk, glorieerde in de Renaissance maar was in de baroktijd vervangen door andere koorvormen. Bach, de ‘grote samenvatter’ (dixit Schweizer) legde er echter nog eer mee in door enkele meesterwerken voor koor te schrijven die hun weerga in de vocale muziek nauwelijks kennen.

In deze lezing staan we stil bij een drietal Bachmotetten plús een motet van de door Johann Sebastian bewonderde Johann Michael Bach.


Lezing 4
Joseph Haydn
MISSA IN ANGUSTIIS (Eisenstadt 1798)

Aan het einde van de 18e eeuw was Haydn nog immer op de toppen van zijn compositorische kunnen én de meest gevierde componist van Europa. Zijn faam was niet alleen te danken aan zijn symfonieën en strijkkwartetten maar ook aan zijn oratorium ‘Die Schöpfung’ én aan enkele grote concertmissen.

De grote Haydnkenner Robbins Landon noemde de ‘Missa in Angustiis’ Haydns ‘grootste compositie’.

Dit meesterwerk ontstond te midden van de turbulentie van de Napoleontische oorlogen en is een krachtig pleidooi voor vrede.


 Lezing 5

Francis Poulenc
FIGURE HUMAINE (Parijs 1943)

Francis Poulenc stond als jonge componist lange tijd bekend als hofleverancier van grappen en grollen in een neo-klassieke stijl. Vanaf de jaren 30 slaat hij echter een geheel andere toon aan die bepalend zal zijn voor talloze, inmiddels klassieke, 20e eeuwse koorwerken.

Één van zijn machtigste en meest imposante werken is de cantate ‘Figure Humaine’ waarin de stem van de mens én die van menselijkheid klinkt als pleidooi voor beschaving en vrijheid te midden van een in duisternis gehulde wereld. Geïnspireerd door de krachtige poëzie van Paul Éluard zal de verklanking van het woord ‘Liberté’ zelden zo indrukwekkend en relevant hebben geklonken.

Poulencs wonderschone kerstmotetten vormen tijdens deze lezing een mooie pendant.


Lezing 6
Kerst 2022
MISSA MEXICANA (Puebla de Los Angeles, 1e helft 17e eeuw)

In de Latijns-Amerikaanse wereld van de 17e eeuw klonken in diverse landen kleurrijke combinaties van Europese kerkmuziek en opwindende dansen uit de Nieuwe Wereld en Afrika.

Zo combineerde Juan Gutiérrez de Padilla, kapelmeester aan de kathedraal van het Mexicaanse Puebla de Los Angeles, de officiële delen van de Latijnse mis met sprankelende in- en uitheemse ritmieken en villancicos (liederen) voor het kerstfeest. Al met ontstond zo een muzikaal feest waarin kunst- en volksmuziek elkaar ontmoeten evenals het geestelijke en wereldlijke. Daarmee is deze Missa Mexicana een uitbundige verrijking van het kerstrepertoire.


Praktische zaken

Kosten: € 120,-

Inschrijfformulier


DORDRECHT

Europazaal Baptistengemeente
Vrieseweg 64

Dinsdag 13.30 - 15.30

Data: 01-11-2022 t/m 06-12-2022